Gode råd om lån


Det siger sig selv at det koster penge at låne penge - og det er ofte dyrt. Derfor er det vigtigt at finde ud af hvor det er billigst at låne. Det er netop det ÅOP hjælper med, ÅOP kan man sige svare til kiloprisen på et lån.

Det er ofte gebyrer og andre låneomkostninger der gør lånet dyrt, og disse kan ikke ses direkte ud af den rente man betaler på lånet.
Vigtigheden af at man ikke kun ser på renten er derfor væsentlig. Heller ikke hvor meget der skal betales af på lånet hver måned har så stor betydning. For at få et reelt billede af hvad lånet kommer til at koste i sidste ende, er det den årlige omkostning i procent (ÅOP) der er vigtig.

ÅOP tager højde for de årlige renter, gebyrer osv., og samler det i et procenttal som kan anvendes til at sammenligne forskellige lån med. Sagt lige ud er ÅOP: et tal som viser den årlige samlede udgift til lånet i procent.

Ifølge kreditaftaleloven og prismærkningsloven skal ÅOP oplyses når der reklameres for et lån, hvad enten det gælder reklamer i brochure, på skilte, på hjemmesider, på tv osv. Renter er fradragsberettiget rent skattemæssigt men det et gebyrer ikke, derfor viser flere låneudbydere også åop efter skat, så nettovirkningen af de fradragsberettigede renter kan ses.

Derfor: kig altid efter ÅOP når du skal vælge hvilken lånetype der passer dig.

Før du optager lån
Liste over ting du bør overveje før du skriver under på et lån:
  • Sørg for at få tilbud fra mere end een låneudbyder
  • Forhandel om prisen (renter og gebyrer på lånet), der kan være mange penge at spare hvis man presser udbyderen lidt.
  • Lad dig ikke lokke at en "hurtig" lånemulighed - sørg for at overveje konsekvenserne af at tage lånet. For eksempel skal der jo betales penge af på lånet hver måned!
  • Tjek at rent faktisk har penge nok til dig selv (rådighedsbeløb) hver måned når afdraget på lånet er betalt.
  • Overvejer du et kviklån, er her 5 gode råd inden du optager et kviklån, som du bør læse.
  • Står du og har brug for et billigt forbrugslån, skal du huske at lave en omhyggelig sammenligning på forhånd.
Rådgivning om boliglån
Skal du til at optage et boliglån eller har du et boliglån, kan det være en meget god ide at rådgive sig med en uvildig rådgiver. Der er flere uvildige boliglånsrådgivere. Via internettet kan du let google dig frem til flere af slagsen - find den der passer dig og dine behov.

Saml dine lån og spar penge!

Med et samlelån kan du samle alle dine lån i ét lån og det kan give dig en stor månedlig besparelse. Få et tilbud på at samle dine lån >>

Få dit boliglån uden om banken

Vidste du, at der er mulighed for at låne penge til din bolig uden om banken? Hvis banken har sagt nej, fordi du fx er førstegangskøber eller selvstændig. Få et gratis og uforpligtende tilbud hos UdenomBanken.
(Du får svar inden for 24 timer).

Betaler du for meget for dit realkreditlån?

MyBanker guider dig i realkreditjunglen. Se om du betaler for meget >>

Forbrugslån?

Se Forbrugslån her >>